dijous, 17 d’octubre del 2013

TREBALL DEL LIBRECAD

Avui a classe de tecnologia hem treballat amb el programa LIBRECAD com fer un dibuix tècnic amb acotacions.


dijous, 10 d’octubre del 2013

ANÀLISI D'UN OBJECTE: UN BOLÍGRAF DE TAP

L'objecte que he triat per a fer aquest anàlisi és un bolígraf de tap, ja que és un objecte que fem servir al dia a dia però que no ens hem parat mai a pensar en quin és el seu sistema de funcionament.
BOLÍGRAF DE TAP:
ANÀLISI GLOBAL:
El seu nom és bolígraf. Serveix per a escriure de manera formal i neta.

ANÀLISI ANATÒMICA:
Es tracta d'un tub prim i allargat amb un diàmetre d'entre 0,6 i 0,8 cm aproximadament i d'uns 13,5 cm d'allargada. Es pot distingir clarament el cos del bolígraf del tap, que medeix 5,5 cm.
Té una forma fina i còmode per poguer-lo agafar bé; és llis per no fer mal als dits quan s'ha d'escriure molt.
Hi ha varis tipus d'aquest bolígraf, poden haver-hi de quatre colors diferents (principalment), i segons la marca pot variar la seva forma, però té unes característiques principals que no canvien. Ens centrarem en un bolígraf de tinta blava i de marca "V Ball 0.5". El nom de la marca citat anteriorment apareix imprès al lateral de l'objecte, on també es pot observar el codi de barres, i algunes dades especials del bolígraf.

ANÀLISI FUNCIONAL:
El bolígraf en el seu interior té un tub ple de tinta, al final d'aquest hi ha una bola situada just a la punta, que va girant i va recollint la tinta del tub, de manera que no hi ha ni molt poca ni massa tinta (depén de la mida de la bola sortirà mé o menys, o el traç serà més prim o més gruixut). Si la tinta és espessa, el bolígraf pintarà més fluix, però en el cas del "V ball 0.5", la tinta és líquida i fa que surti mes quantitat. 
El mecanisme pel qual es fa que el tap s'aguanti i no és caigui es basa en una ranura situada a l'extrem del tap i un petit forat que hi ha a la mateixa altura del cos del boli, que fa que encaixi perfectament.
PEÇA 1: Cos del bolígraf; conté la tinta i el mecanisme perque en surti.
PEÇA 2: Punta metàl·lica; és per on surt la tinta i fa que el llapis rellisqui més pel paper, cosa que fa més fàcil escriure.
PEÇA 3: Bola de la punta metàl·lica; agafa la tinta per un costat i a mesura que es va movent per el paper, va rodant i impregnant-lo.
PEÇA 4: Tap; serveix perquè la tinta no es sequi, i consta d'una part metàl·lica i allargada que fa la funció de poder-lo subjectar a la butxaca d'una camisa, a un paper...

ANÀLISI TÈCNICA:
  • Mides: Entre 0,6 i 0,8 cm de diàmetre, 13,5 cm d'allargada i el tap, 5,5 cm.
  • Pes: 50 g aprox.
  • Material: El bolígraf d'aquesta marca està fet el cos amb plàstic, la punta amb acer i la tinta són productes químics. La composició o els materials poden variar segons la marca.
  • Cost: 1,54 €
  • Seguretat en l'ús: És fàcil de fer servir, però la tinta, al estar feta amb productes químics, és tòxica per a les persones, així que no s'acostuma a deixar bolígrafs als nens petits. Per la resta d'aspectes, té tots els cantos arrodonits, menys la punta, que mentres estigui tapada no pot fer cap mal accidenal.
ANÀLISI HISTÒRICA I SOCIAL:
El bolígraf el va inventar Ladislao Biro i el seu germà. Primer van inventar una tinta, però no la podien fer servir bé amb la pluma, així que, al cap d'un temps, veient als nens jugant amb una pilota, van veure que aquesta entrava a un bassal i sortia deixant un tram mullat llis. Llavors se'ls va acudir la idea de implantar-ho amb un objecte junt amb la tinta que ja havien fet.
"El bolígraf és l'objecte més utilitzat per escriure arreu del món"-Wikipedia.